healthylifestyles.blogg.se

Tänkvärt kring hälsosam kost och träning

Publicerad 2013-02-28 22:44:18 i Allmänt,

 
Träning & kost kan bli extremt ytligt. Därför vill jag redan nu påpeka att jag förespråkar ENBART om att leva en hälsosam livsstil och inget annat. Jag skulle säga att det finns två sidor av träning/ kost världen. Den ena är när man strävar efter att leva hälsosamt för att må bra, motverka sjukdomar, komma ur dåliga vanor etc (och det är den jag föresårkar om) Sedan finns det den sidan där man strävar efter att bli smal och se bra ut och ofta blir träningen/ kosten inte hälsosam. Det är inget fel med att sträva efter en mindre midja däremot bör man tänka efter varför vill jag ha en smal midja? för att göra andra nöjda? enbart se bra ut? eller kanske för att må bättre? Ja då är det ett mer okej mål. Förstår ni skillnaden?  
 
 
 
Att leva hälsosamt enligt mig är en investering för framtiden. Jag tror att man lever längre då! Jag tror att genom att stoppa i dig rätt sorts mat och träna regelbundet leder till att du känner dig gladare, orkar mer och bara mår jäkligt bra. Visst är det lättare sagt än gjort, men som jag nämt tidigare. Små steg är allt! Och kom ihåg att huvudsaken är ATT du tränar och ATT du väljer det hälsosamma alvernativen. Lite är bättre än inget alls.
 
 
 
Men hur gör man då för att inte hamna på den ytliga sidan? Det är självklart svårt eftersom samhället är uppbyggt på ytligheter och all press från alla håll & kanter är inte alltid enkelt att handskas med. Därför ska man lägga upp en plan på vad just DU vill uppnå. Skriv ner det här och nu! Försök även att inte att tänka på alla dessa restuscherade bilder på facebook, tumblr, instragram eller vart man nu hänger. Skit i det och utgå från dig själv, utgå från hur du ser ut och lev ett hälsosamt liv utifrån din kroppsform. Älska dig själv för den du är! Det är nyckeln till allt. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

En halv vecka i skidbacken

Publicerad 2013-02-25 18:41:19 i Allmänt,

 
 
Är för tillfället uppe i fjällen för några dagars skidåkning + träning, därav den dåliga uppdateringen. Vi har inget trådlöst internet i vår lägenhet så sitter nere i lobbyn och skriver i stunden. Provade att mobilblogga på vägen upp men det fungerade inte så bra med bilder. Skrev ett långt inlägg om hur bra frukt är för hälsan, men det visade sig inte på bloggen. Lovar att göra ett nytt inlägg lite senare när jag har tid. Vill ändå ta vara på all underbar skidåking här uppe. Idag var det strålande sol och hur bra backar som helst. Jag och Tove körde ett jobbigt benpass igår för att stärka upp knäna och benen inför idag. Himla viktigt att träna upp benen innan man ger sig ut i backen för att motverka skador. Återkommer med mer tips och sånt i morgon!
 
Kram så länge! 

Träningslåtar

Publicerad 2013-02-24 11:19:16 i

Har hittat den ultimata träningslåten, prova att söka på Niello-svett på spotify. Blir alltid grymt träningssugen när jag hör den!! Ett annat tips är SHM-greyhound, den låten får i alla fall mig att prestera 100grr bättre, passar perfekt för intervall löpning! Prova även (om du inte redan har) att göra en spotifylista och döp den till träningspepp, lägg till massa bra upptempolåtar som du tycker är bra. Då blir träningen automatiskt mycket roligare!

Är för tillfället påväg upp till fjällen för en veckas skidåkning & träning, därför kan jag inte lova lika mycket uppdatering, men vi får hoppas att stugan har internet för då lär jag hinna skriva tips och sånt! Ska göra mitt bästa, har ändå tillgång till bloggen genom mobilen.

Kram så länge!

70-30% tänket

Publicerad 2013-02-23 00:34:39 i Allmänt,

 
 
 
 
Nämde förut om 70- 30 % tänket.  Men vad innebär det då? Jo det innebär att man väljer hälsosam kost 70% av tiden, alltså vardagarna och till viss del av helgerna och de andra 30% är tillför att njuta av choklad, sötsaker eller vad man nu föredrar. I och med att man lever efter det tänket behöver man inte känna att man "missar" livets alla godsaker. För visst älskar vi alla choklad och ibland kan man vara sådär galet sugen på en pizza? Att äta det ibland är ihelt mänskligt. Men se verkligen till att njuta då, för att sedan återgå till en hälsosam livsstil  resterande dagar.
Förut körde jag hälsomsamt hela tiden förutom på lördagar, det var min "äta vad jag vill dag"  Det som är bra med det är att kroppen bygger upp en vana att du är hälsosam annars så det gör ingenting om du är onyttig under en dag i veckan. Det finns självklart massa andra teorier som fungerar och du behöver inte följa just denna. Men hitta en stil som fungerar för dig och dina förutsättningar! 
 
Ett tips är att köpa hem mörk choklad med över 70% kakao, det finns alla möjliga matbutiker och då kan du känna dig hälsosam och samtigt må bra över en bit choklad. 
 
Vill bara vara tydlig med att det kan lätt verka ytligt när det handlar om träning och kost. Men jag förespråkar enbart om att leva en HÄLSOSAM livsstil, inget annat! 
 
 
 
 
 
 
 

Träningsbloggar

Publicerad 2013-02-22 13:16:36 i Allmänt,

 
Wellness med Julia Fors
 
Idas Fitness 
 
Två riktigt bra bloggar som jag dagligen läser för att få massor med inspration. De är självklart mer kunniga än mig i och med att de arbetar med träning och hälsa. Kanske är mitt framtida yrke? De är i alla fall riktigt bra och kan sin sak så in och kika vettja. Ingen träning för mig idag, har massor i skolan, studiebesök och andra äventyr. Så jag kör mitt pass i morgon i stället och då kan jag även tipsa om fler styrketräningsövingar. 
 
Kram så länge! 

Olika träningsformer

Publicerad 2013-02-21 23:05:56 i Allmänt, Träning,

 
 
Så vad finns det för olika träningsformer då?
Det finns självklart hur många som helst, så jag tänker nämna de som är mest vanliga. 
 
Styrketräning- det mest vanliga för att stärka musklerna och få en mer "tonad kropp". Går att utföra på gym med maskiner eller hemma med vikter och övningar. Jag brukar köra ett flertal övingar hemma från bodylicious boken. Det är alltid viktigt att man inte kör stenhårt när man börjar med styrketräning. Börja i små doser och börja sedan öka när du känner dig starkare. Dessutom är det viktigt att man gör en liten uppvärning innan så man får igång blodcirkulationen och pulsen. Är inte ett måste, men rekomenderas starkt!
 
 
Löpning-  Är en anledning till att jag började träna faktiskt. När jag började löpa hatade jag det i början! Men efter ett tag började jag se skillnad och jag märkte hur mycket man kan utmana sig själv i löpning och då var jag helt fast. Här är det även viktigt att man börjar lungt om det är första gången och det är superviktigt att ha bra och bekväma skor. Även fast det kan kännas ovärt att köpa dyra löparskor är det så himla viktigt för ryggen, hållningen, fötterna, knäna. Mycket påverkas om du har dåliga skor och kan leda till framida skador, vilket vi inte vill ha! Så prio ett ha ett par riktiga löparskor. Sedan är det bara ut och springa och våga utmana dig själv! Jag kör alltid gärnet sista metrarna och efteråt känns det så himla bra. Sätt även upp ett mål, kanske att springa 500m på en viss tid. Eller varför inte delta i något stort lopp? Jag brukar köra vårruset 5km och midnattsloppet 1mil. Det är lättare att börja löpa om man har ett mål med sin löpning. 
 
Dans- Är något som ligger mig extremt varmt om hjärtat/ en del av mitt hjärta. Har dansat sedan jag varit liten, men inte börjat satsa förren nu. Inom dansen krävs det väldigt mycket smidighet och styrka. När jag dansar värmer vi upp 60% av tiden och dansar 40%. Det är så himla viktigt att man strechar ut kroppen och värmer upp alla muskler innan man börjar dansa. Stretch är A och O när det gäller att utvecklas inom dansen. Ju smidigare man är desto lättare är det att utföra svåra rörelser och nu pratar jag om framförallt jazz och ballet. Inom street och hip hop är det inte lika stor fokus på vighet utan mer fokus på konditionen och snabbhet. Så om du känner dig sugen kolla upp på nätet. Det finns massvis i Stockholmsområdet, bara att googla! Jag skulle rekomendera Marikas, The voice streetdance school och House of shapes. 
 
Gym/ gruppträning- Gick förut på ett gym som erbjöd både gruppträningar och vanligt gym. Hur bra som helst! Då är det bara att välja och vraka, haha. Det jag körde mest var zumba, dansarobic och spinning intensiv. De flesta gym erbjuder både pass och gym och det är verkligen något att rekomendera om du precis satt igång med din träning. Jag körde ett helt år och såg alltid fram emot mina inbokade pass. Visst kanske det kan kännas jobbigt att gymma och skaka rumpa framför massa andra. Men jag lovar alla är så uppe i sitt egna att ingen kommer kolla snett på din rumpa under zumban. Så våga ta för dig och go all in! Det är verkligen hur bra som helst och man kan själv sätta sin gräns i träningen. Du kommer bli betyligt mer peppad av gruppträning och gym! 
 

 
 
 

Dagens träningspass + hur du ska lägga upp dina träningspass

Publicerad 2013-02-20 21:44:00 i Allmänt,

 
 
Följer för tillfället Sofi Fharman & Julia Fors bok Bodylicious. De har ett såkallat bikini bootcamp och det kan låta extremt ytligt till en början. Men jag lovar att träningsövningarna är riktigt jobbiga och man får betyligt starkare muskler. 
 
Idag tränande jag Rygg/ bröst & mage. 
 
Hantelboxaren med saxhopp 2min (andra bilden)
flyers i faltback läge 15 reps
Diagonalen 24 reps
Armhävninng med benlyft (bild ett) 12 reps
Superwomen 12 reps
Y-I-T 12 reps
Bergsklättranen 15 reps, favoriten!
Saxen 25 reps
Plankan 30 sek
Sidoplankan 40 sek (båda sidorna)
Hälarna till himlen 25 reps
Full situps med fällkniv 12 reps 
 
 
Jag körde deras program med kost + träningschema i två veckor förut och märkte stora skillnader. Därmeot upplevde jag att schemat var väldigt tufft och det fungerade inte efter mitt schema i skolan. Att gå upp klockan fem för att ta en morgonpromenad är inte rirmligt för mig. Därför är det extremt viktigt att man tränar utifrån sina egna förutsättningar. När kan du klämma in ett styrkepass eller när kan jag gå på den där zumban? Alla har vi olika förutsättningar till att träna, men om du redan veckan innan planerar in tre pass så är det större chans att du utför dom. Börja redan idag och skriv ner i kalendern vilka dagar du kan träna och försök att inte skjuta upp dom. Se träningspassen som ett viktigt möte/lektion  du inte får missa, ett möte som du kommer tacka dig själv i framtiden för. 
 
 
 
 
 

Frukost- viktigaste måltiden på dagen!

Publicerad 2013-02-20 21:18:16 i Allmänt,

Frukost är den viktigaste måltiden på hela dagen! Kanske ni har hört det många gånger förut, men den är så himla viktig! Och tro mig, jag har också varit den typen som hatat frukost. Men idag älskar jag frukost. Att hoppa över sin frukost är inte alls bra eftersom kroppen vilat ca: 11 timmar (beroende på hur länge man sover) utan mat och om du därmed kör direkt på lunch blir det flera timmar extra som kroppen är utan bränsle. 
 
Prova att variera din frukost! Jag älskar att göra omelett eller hallonsmoothie (när jag har tid) och det är hur enkelt som helst. Ska göra ett speciellt inlägg med bra tips och recept på nyttiga frukostar lite senare. Så lova mig nu att du inte struntar i frukosten utan ser det som en kickstart på dagen! Om du har svårt med frukost, börja smått. Ett tips är gröt för då håller man sig mätt längre. 
 

Välkommen till ditt nya hälsosamma liv!

Publicerad 2013-02-19 19:07:00 i Hälsa, Kost, Träning,

 
 
 
Välkomma alla fina! Nu börjar en stor resa för en hälsosam livsstil och jag hoppas att ni alla vill hänga med! Jag kommer dagligen uppdatera träning & kost tips. Jag kommer peppa och hjälpa just dig för att du ska nå dina mål. Dessutom kommer jag lägga ner mycket energi på att inspirera och blogga om hur jag tränar, äter och lever utifrån mina egna förutsättningar. Jag brinner för dans/ träning och att hjälpa människor och det är just därför jag vill sprida massvis med inspiration till er genom den här bloggen. Hoppas ni gillart! 
 

Om

Min profilbild

Hej alla fina! Namnet är Bodil och åldern är 18. Mina största intressen är att dansa, träna, äta hälsosamt, mode, resor och allmänt bara det fina livet har att erbjuda. På denna blogg får du följa mitt vardagliga liv och jag vill även lägga extra energi på att inspirera för att leva ett hälsosammare liv samt mode som är två utav mina främsta intressen. Brinner även för att hjälpa andra, så om det är något ni funderar kring eller bara vill påpeka så är jag mer än öppen för att svara! :) Många kramar Bodil!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela